Acoperisurile sunt expuse la foarte multe agresiuni, precum aerul poluat. Acesta include sulful, compusi ai clorului si compusi ai azotului ce conduc la aparitia ploilor acide, variatii de saruri minerale, praf sau funingine. Acesti poluanti atmosferici impreuna cu apa si radiatiile ultraviolete afecteaza stratul de acoperire (vopseaua). Procesul de degradare este accelerat mai ales atunci cand impuritatile de pe acoperis nu sunt spalate de ploaie.
Din punct de vedere al durabilitatii tiglelor metalice, cele mai critice zone sunt partile zgariate si deformate unde impuritatile vin in contact direct cu stratul de zinc de sub stratul de vopsea; sau mai grav, in situatiile in care stratul de otel este direct expus la mediul exterior.
Efectul acestor poluanti este mai mare in zonele industriale sau in zonele de coasta. Emisiile ce contin sulf sau clor reprezinta un risc mai mare. Totodata, acesti poluanti deterioreaza protectia de vopsea si reduc durata de viata a acoperisurilor. De aceea curatarea regulata a acoperisurilor este o parte importanta in procesul de intretinere a stratului de acoperire (vopsea).
INSPECTIA ANUALA
Acoperisurile trebuiesc inspectate in mod regulat, cel putin o data pe an. Eventualele defecte ale stratului de acoperire se vor repara imediat, pentru a asigura o durata de viata cat mai mare a acoperisului.
Inspectia anuala trebuie sa includa urmatoarele proceduri:
1. INSPECTIA INITIALA
Presupune indepartarea tututror obiectelor de pe acoperis, si anume: bucati de tabla, rumegus, span sau orice obiect (metalic sau nu) de pe acoperis, precum si din sistemul pluvial. Procedura se realizeaza imediat dupa terminarea montajului acoperisului.
2. INSPECTIA VIZUALA
Inspectia vizualaa stratului de acoperire trebuie facuta o data pe an, ca inspectie generala. In perioada de garantie a acoperisului, recomandam efectuarea unei inspectii mai in detaliu o data la cinci ani.
Suprafata vopselei va fi vizualizata de la o distanta de maxim 1,5 metri. Dupa expirarea perioadei de garantie, suprafata acoperisului trebuie inspectata in fiecare an.
3. CURATAREA ACOPERISULUI
ACOPERISUL TREBUIE SA FIE CURAT. Praful si pamantul cauzeaza risc de coroziune, tinand suprafata acoperisului uda in permanenta. Pe de alta parte, un acoperis murdar este si inestetic.
4. STAREA ACCESORIILOR DE PE ACOPERIS
Verificati starea accesoriilor de pe acoperis. Accesoriile deteriorate sau lipsa pot cauza scurgeri, degradari sau risc de coroziune.
Imbinarile sau fixarile deteriorate trebuiesc inlocuite imediat.
5. STAREA STRATULUI DE PROTECTIE (STRATULUI DE VOPSEA)
Verificati starea stratului de protectie. Nu uitati sa verificati starea profilelor dolie si muchiile sistemului de drenaj. Corodarea marginilor, decolorarile inegale, exfolierea, crapaturile sau zgarieturile locale sunt semne ca stratul de protectie trebuie reparat. Urmati instructiunile de vopsire atunci cand efectuati revopsirea zonelor afectate.
6. SISTEMUL DE DRENAJ AL APEI PLUVIALE
Sistemul de drenaj trebuie curatat in fiecare an. Jgheaburile si burlanele blocate, partial blocate sau murdare cauzeaza aparitia ghetii ce poate duce la coroziune. Indepartatii orice posibil risc de blocare sau murdarie cu un jet de apa si spalati intreg sistemul daca este nevoie. Reparati orice defect aparut.
SPALAREA SI INDEPARTAREA MIZERIEI
In general, apa de ploaie este suficienta pentru a mentine curate elementele acoperisului. Se impune insa ca o data pe an sa fie indepartata murdaria acumulata (cum ar fi frunzele) de pe acoperis, din colturi, de pe coama si din sistemul de drenaj. Suprafetele trebuie spalate cu o perie moale si cu apa sub presiune (<100 bari). Mizeria mai accentuata poate fi indepartata folosind un agent de spalare potrivit cu tipul de vopsea al acoperisului.
Solicitati tipul de detergent folosit in functie de pretectia acoperisului. Clatirea trebuie facuta de la coama acoperisului catre jgheaburi, dupa ce agentul de curatare a fost lasat cateva minute sa isi faca efectul. Petele se pot indeparta folosind o carpa umezita cu alcool. La final, jgheaburile trebuiesc clatite cu apa. Utilizarea in exces a agentilor de spalare neportiviti poate duce la distrugerea stratului de vopsea.
VOPSEAUA DE RETUS
Deteriorarile aparute pe suprafata acoperisului trebuiesc reparate cat mai repede cu putinta. Pentru retusarea lor, se vor folosi numai vopseluri specifice tipului de protectie utilizata la fabricarea acoperisului. Solicitati tipul de vopsea de retus necesara in functie de tipul pretectiei acoperisului. Spray-urile sunt interzise!
Pentru retusarea suprafetelor, folositi o pensula cat mai mica. Daca deformarea sau zgarietura afecteaza numai stratul de vopsea, fara grund, o singura aplicare este suficienta. Daca insa stratul de zinc este afectat, atunci recomandam aplicarea a doua straturi de vopsea.
Muchiile rezultate dupa taierea tablei pot coroda, in special la acoperisurile cu panta mica. Recomandam vopsirea acestora dupa montaj.
Mai cu seama, in cazul acoperisurilor amplasate in apropierea marii, se recomanda utilizarea unui lac transparent rezistent la agresiune salina.
Pentru mai multe detalii despre intretinerea unui acoperis Ruukki apeleaza la un consultant Sakral.