Focul izbucnit in timpul unui incendiu este un dezastru devastator si greu de stapanit. Totusi, intr-o astfel de situatie, fumul este o amenintare si mai mare pentru sanatatea si viata persoanelor. Peste 90% dintre victimele incendiilor isi pierd viata din cauza intoxicatiilor si nu, asa cum se poate presupune, din cauza temperaturilor ridicate sau a contactului direct cu focul. Fumul si caldura emise in timpul unui incendiu provoaca si pagube materiale semnificative in cladiri. Riscurile generate de concentratii mari ale acestora pot fi evitate prin folosirea sistemelor potrivite de evacuare a fumului si gazelor toxice.
FAKRO are in oferta sa si produse speciale care sunt utilizate in sistemele de protectie impotriva incendiilor. Ferestrele de mansarda FSP pentru evacuarea fumului sunt utilizate in sistemele de ventilatie gravitationala a fumului si gazelor de ardere in caz de incendiu, iar scarile antifoc de acces la pod actioneaza ca un scut de protectie in caz de incendiu in cladire, prevenind raspandirea fumului si a focului la etajul neincendiat.
Dar sa ne concentram asupra ferestrei de mansarda FSP care este parte a sistemului de ventilatie gravitationala a fumului si gazelor de ardere in caz de incendiu.
Conceputa special pentru acoperis, FSP asigura evacuarea fumului in caz de incendiu. Parametri indeplinesc cerintele normelor in domeniu, oferind securitate persoanelor din cladirea in care este amplasata.
Este o fereastra cu articulatia in partea inferioara ce poate fi utilizata, ca orice alta fereastra de mansarda, si pentru aerisirea zilnica, si pentru luminarea incaperilor.
Fabricata in conformitate cu cerintele standardului armonizat EN 12101-2: 2005, fereastra FSP este parte integranta a unui sistem complet de evacuare a fumului.
Configuratia minima a unui sistem de evacuare este:
1) centrala RZN 4402K (pentru operarea unei singure ferestre), RZN 4404K (pentru operarea a doua ferestre) sau RZN 4408K (pentru operarea a patru ferestre);
2) fereastra de evacuare a fumului FAKRO FSP si rama de etansare ESS (pentru invelitori plate) sau EZS (pentru invelitori ondulate);
3) buton de alarma RT 45 (max. 8 buc./centrala);
4) intrerupator pentru ventilare curenta LT 43U;
5) senzor de fum OSD 23 (max. 14 buc./centrala);
6) senzor de ploaie ZRD.
Transformarea acesteia dintr-o fereastra obisnuita in una care poate salva vieti incepe chiar in momentul declansarii unui incendiu.
Din stadiul incipient, atunci cand flacara nu este vizibila inca, detectorul optic de fum (OSD23) transmite un semnal catre unitatea centrala de comanda (RZN). La primirea semnalului, centrala deschide fereastra de evacuare a fumului, actionand cele doua motoare electrice de 24V (cu care este echipata fiecare dintre ferestre).
Desigur, oricand este detectata o posibila sursa a unui incediu, fereastra poate fi deschisa manual prin apasarea butonului de alarma (RT 45).
Impiedicand raspandirea fumului in caile de evacuare din cladire, utilizarea sistemului complet FAKRO contribuie la siguranta persoanelor si bunurilor din cladire.